Martijn Aslander

September 23, 2024

📰 Wat me deze week bezighield (Week 38 2024)

A9433DBE-CC2D-4427-AC06-4EBB6DF7EB2E_1_201_a.jpeg


Week 38 begon met het definitieve afscheid van een mij hele dierbare plek; Seats2Meet. De week eindigde op Vlieland om met Peter Ros ons kampement af te breken met prachtig weer erbij. Tussendoor was ik net als de week ervoor en de komende weken best druk met Mark met het internationaal trainen van nogal wat mensen die graag digitaal fit willen worden en blijven. Ik bezocht de bios en behaalde level 47 in Pokémon Go, een maand eerder dan ik had verwacht.



Keep banging drums!
Als me gevraagd wordt hoe ik dat toch doe, al meer dan 25 jaar netwerken en communities bouwen naast alles dat ik verder op mijn bordje heb liggen, dan is daarop steevast mijn antwoord; "Keep banging drums!" Waarmee ik bedoel dat je gewoon moet beginnen, en dan moet volhouden. En het succes van wat je doet niet moet laten afhangen van het georganiseerde programma en de hoeveelheid bezoekers of geld. Met dat inzicht en die ervaring bouwen we gestaag door aan de Digitale Fitheid Community.

Nog in corona-tijd hielp Marcel Nicolaas, net eigenaar van Seats2Meet Utrecht ons aan een zaaltje voor dat wat net Digitale Fitheid heette. Elke derde maandag van de maand waren Mark en ik daar, om te ontmoeten en uit te wisselen met mensen van onze online community. De ene keer beter voorbereid dan de andere keer werd het elke keer wat drukker. En soms weer wat rustiger, afhanklijk van hoeveel reclame en moeite we erin staken. En omdat we er toch al waren konden we dat net zo goed combineren met een avondprogramma over PKM, en het organiseren van de Maand van de Digitale Fitheid (elke jaar in maart). In juli en augustus doen we expres niks, om bij te komen van alles en te genieten van de buitenlucht.

Afgelopen maandag waren we voor het laatst op de derde maandag bijeen. En ik leerde zelden zoveel op één dag. Normaal ben ik druk met de rol van gastheer, maar Kristian Esser blies me uit de sokken met zijn Obsidian-Setup die ik acuut onder de knie wilde krijgen en doorgronden. In de avond hadden we weer een mooi kaliber van mensen op de PKM-Meetup die we nu niet om de maand, maar maandelijks gaan doen, met de 2e PKM-Summit van Maart in aantocht.

We verhuizen naar de indrukwekkende nieuwe Seats2Meet locatie, op maar 60 stappen (ik heb het gecheckt) van de ingang van Hoog Catharijne. En vanaf vrijdag 18 oktober zijn we daar elke 3e vrijdag van de maand met overdag de bijeenkomst voor leden (gratis) van de Digitale Fitheid Community en in de avond voor de mensen die alles willen weten over Persoonlijk KennisManagement (PKM). Kom vooral een keer kijken. 


De Wraak van Steve Jobs
Net als elk jaar volg ik de ontwikkelingen rondom Apple op de voet. Zeker in het licht van de dynamiek van dat bedrijf met de EU. Waar de mix tussen GDPR, de DMA en AI het nogal complex maken. Op zich juich ik gezonde tegenmacht tegen de grote tech-bedrijven erg toe. Op de Digitale Fitheid Community vinden er ook prachtige discussies over plaats. Veel mensen zijn underwhelmed door de innovaties van het bedrijf en verwachten elke paar jaar een fundamentele doorbraak van het kaliber iPhone. Maar dat is niet hoe innovatie werkt volgens mij. John Gruber van Daring Fireball schreef er dit en dit over. 

Ik keek naar de presentatie van september, waar naast de nieuwe iPhones ook de Apple Watch, en nieuwe Airpods werden aangekondigd. Voor het eerst had ik meer interesse in de kleinere maat iPhone Pro in plaats van het grote model. Het zal nog wel een paar jaar duren voor er weer een smartphone verschijnt die ons zal verbazen, zeker met alle ontwikkelingen op AI gebied.

Maar sinds dag 1 van de lancering van Apple's Healthkit volg ik alles daaromtrent met grote belangstelling. Tim Cook heeft herhaaldelijk gezegd dat hij verwacht dat uiteindelijk de grootste bijdrage van Apple aan de samenleving de impact op het gezondheidssysteem zal zijn. Ik ben daar (wellicht ietwat frivool) mijn eigen visie op ontwikkeld, die ik met een knipoog de Wraak van Steve Jobs noem. En met regelmaat zie ik bewijslast voor mijn visie op wat Apple eigenlijk aan het doen is.

Het bouwen van een platform dat de economische machten in één van de grootste markten op aarde uitdaagt en zal gaan ondermijnen; de gezondheidszorg (20 keer de omzet van Apple) Daar waar iedereen bezig was met klagen over het uitblijven van nieuwe iPhone-snufjes ontvouwden ze een slimme bijdrage aan iets waar 1 miljard mensen last van hebben, slaap-apneu. En de Airpods zijn ineens door de strenge FDA goedgekeurd als gehoorapparaat voor mensen met gehoorproblemen (en dat zijn er nogal wat).

Gezondheidsdata, sensoren, batterijtechnologie en razendsnelle chips in een iPhone werken samen met Apple Watches en AirPods om jouw (geanonimiseerde) gezondheidsgegevens te delen met onderzoeksteams. Deze teams verrijken de kennis en sturen via updates voorspellende algoritmes terug naar je apparaten. Dat is van een ongekend kaliber! Het wachten is op non-invasieve real-time glucosemetingen en nog wat van die stunts. Daar kan geen zorgsysteem tegenop. Uiteindelijk zal het een deel van de farmacie buitenspel zetten vermoed ik. En terecht!


Werk zou meer moeten zijn dan vergaderingen en email

Image.webp


Voor de research voor onze documentaire over waarom ons werk stuk is, ben zijn we al een tijdje bezig met het in kaart brengen van de enorme schade van technologie in organisaties. En veel meer gevallen dan ok is kunnen we beter terug naar de wereld van papier. Sneller is niet altijd beter, en soms zelfs slechter. Video-vergaderingen zijn niet beter dan goed geleide sessies op kantoor.

Sinds 2020 is de tijd die mensen in vergaderingen doorbrengen verdrievoudigd(!) Daar gaat serieus wat mis, zeker in een tijd waarin de overheid zich zorgen maakt over de arbeidsproductiviteit. Dat los je niet op met vergaderingen 🤣 Onze Digitale Fitheid Academie krijgt regelmatig vragen naar het rendement van wat we aanbieden.

Ik zat afgelopen week bij de voorzitter van de raad van bestuur van één van de grootste organisaties van Nederland. Ik demonstreerde twee van de paar honderd inzichten en vaardigheden die we mensen trainen bij Digitale Fitheid. En we sloegen aan het rekenen. Alleen al aan uren die ergens anders aan besteed kunnen worden kwamen we op een besparing van 2 miljoen uur per jaar(!)

De optelsom van alles leidt ook nog eens tot meer werkplezier, minder werkdruk, een hoger lerend vermogen en meer slagkracht. Gelukkig weten steeds meer organisaties ons te vinden om dat niet heel complexe maar zeer urgente probleem aan te pakken. En dat lost AI niet op. En Co-Pilot al helemaal niet. Ik hou mijn hart vast voor organisaties die dat proberen te implementeren (het is immers van Microsoft, dan zal het wel goed zijn). Zonder Digitale Fitheid en informatiebewustzijn wordt dat niks vrees ik. 


Overig delenswaardig:

- Een aantal van de series en docu's waar ik afgelopen jaar over schreef vielen in de prijzen bij de jaarlijkse Emmy's, zoals Shogūn, The Bear en de docu over het leven van Jim Henson die ons Bert en Ernie, Kermit en Yoda gaf. Over die docu kocht ik een uiterst sympathiek boekje waar een hele serie van blijkt te zijn. Over helden die mooie dingen doen voor de wereld.

- Er komt wat moois aan over Gathering Stones, mijn hunebedden-project uit 2002. De werktitel is Gathering Stones Revisited... Binnenkort meer erover.

- Vaak vragen mensen of er voor een handige Mac-app ook een Windows-variant is. Of omgekeerd. Hier kun je dat snel opzoeken en vinden!
 



📅 Coming up:

- Vrijdag 18 oktober - Overdag:  Maandelijkse Community Meetup van Digitale Fitheid in Utrecht. Gratis voor leden van ons platform.

- Vrijdag 18 oktober - Avond: Bijeenkomst van de Notion Meetup Nederland groep.

- Vrijdag 15 November - Overdag: Maandelijkse Community Meetup van Digitale Fitheid in Utrecht. Gratis voor leden van ons platform.

Er is weer een leergang Digitale Fitheid gestart! Hier kun je er meer over vinden. Als je deze week boekt kun je nog meedoen, daarna pas weer in Januari.  Worstelt jouw organisatie met digitale transformatie, digitalisering of de informatiehuishouding? Goede kans dat dat komt omdat ze de digitale fitheid van de medewerkers zijn vergeten. We hebben een nieuwe interventie van 5 dagen die helpt!

Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.


Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.

Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.


ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.

About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheidÂ